| VW Kever duikt op bij opgraving


Archeologen zijn gewend dat ze wel eens iets onverwachts in de grond vinden.
Maar wat de gemeentelijke archeologische dienst bij opgravingen in Gestel tegenkwam slaat elke T-rex of Neandertaler-neusbeen: opeens kwam er een Kever naar boven. En dan niet het kleine beestje, maar de auto.
Om het raadsel compleet te maken lagen er op het dak van het - inmiddels wel platte - autowrak ook nog eens de resten van een brommer.

Nog een opvallend detail: in de linkervoorband van de Kever zit nog lucht.
De wrakken zaten een paar meter onder de grond op het terrein van voormalige
woonzorgcentrum Gagelbosch. Daar worden tot eind augustus opgravingen gedaan.

"Het is natuurlijk een ongebruikelijke vondst als je zoekt naar sporen uit de middeleeuwen", zegt stadsarcheoloog Nico Arts droog. Volgens hem is de vondst inderdaad vrij uniek: "Zover ik weet is het de tweede keer dat in Nederland een autowrak archeologisch is opgegraven."
Arts wil via het chassisnummer de eigenaar achterhalen om te weten te komen hoe de auto in de grond is terechtgekomen.
"Zelf denken we dat de auto gedumpt is in één van de sleuven die amateurarcheoloog Van den Berg in 1968 op het terrein heeft gegraven."
De archeologische dienst graaft sinds enkele maanden aan de Palestrinastraat naar resten van kasteel Gagelbosch dat begin 1700 werd gesloopt.
"Aan sporen is te zien dat hier in de tijd van Karel de Grote (800 na Christus) al houten bebouwing stond", vertelt Arts. "Omstreeks de dertiende eeuw is die verder uitgebreid en omringd door een smalle gracht. Begin zestiende eeuw is het stenen kasteel gebouwd."
Het was geen echt kasteel maar een landhuis met een zeven meter brede gracht eromheen, meldt Sem Peters, via het archeologisch en cultuurhistorisch onderzoeksbureau Baac tijdelijk werkzaam bij de gemeente Eindhoven.
"Over de gracht lagen twee bruggen. Van één brug hebben we de houten palen uitgegraven en opgeslagen om later te bestuderen."
Ook is een gedeelte van de fundamenten van het kasteel blootgelegd, een tachtig centimeter brede bakstenen muur van tien bij acht meter. De monumentencommisie heeft inmiddels het advies gegeven om de fundamenten te bewaren. "Of ze zichtbaar blijven of weer onder de grond gaan, is nog niet beslist", aldus Arts.
Naast talloze potscherven, en dus een Kever en een brommer, zijn er enkele bijzondere vondsten gedaan zoals een vrijwel onbeschadigd pijpaarden Mariabeeldje van circa tien centimeter. " Waarschijnlijk een bouwoffer bij het begin van de aanleg van één van de gebouwen. Ook hebben we in de gracht een tabakszak met pijp én tabak gevonden."
Bij de opgravingen zijn veel vrijwilligers betrokken. Inmiddels is bouwbedrijf Van Straten gestart met het bouwrijp maken van het terrein van het voormalige Gagelbosch. De komende jaren wordt daar een groot complex gebouwd met huur- en koopwoningen en -appartementen en het nieuwe woonzorgcentrum Gagelbosch. De oplevering van de nieuwbouw is naar verwachting in 2011.